F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > BMW F30 3 Series Coding DIY - Code Auto Start Stop, DVD, Folding Mirrors, Etc.
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-22-2012, 02:33 PM   #243
demge01
Private First Class
 
demge01's Avatar
 
Drives: F30 320ed
Join Date: May 2012
Location: United Kingdom

Posts: 145
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Erik.klenke View Post
Sean,

I would like to get a cable built for my 2012 328i. Please let me know how to get in touch with you. I can't seem to find anyway to send you a direct message on the forum?

Thanks,
Erik
I ordered mine from the codecard link posted by Svache. Took about 10 days to arrive and it works fine. Costs a little more but another option.
demge01 is offline  
0
Reply With Quote
      06-22-2012, 02:40 PM   #244
demge01
Private First Class
 
demge01's Avatar
 
Drives: F30 320ed
Join Date: May 2012
Location: United Kingdom

Posts: 145
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by svache View Post
Well, it seems you can code with the engine on.. lots of people have been doing this without any issues and I am currently doing this myself as well. It seems to be ok.

But, yeah, you can browse 'offline' as well, it's what I usually do. Basically you need to back up the files (read them) as described in the various guides in the first post, and then you can open them in e-sys by going to 'editors & viewers' and then to 'FDL-Editor'. It will then ask for the pin, then you can click on the button next to the text field where it says 'File Name', just open one of the CAFD files (the ones with the .ncd extentions) and you can browse them
Svache you really are a credit to this site - my thanks to you!
demge01 is offline  
0
Reply With Quote
      06-22-2012, 03:59 PM   #245
svache
Lieutenant Colonel
 
svache's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Jan 2012
Location: Hawaii

Posts: 1,881
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Erik.klenke View Post
Sean,

I would like to get a cable built for my 2012 328i. Please let me know how to get in touch with you. I can't seem to find anyway to send you a direct message on the forum?

Thanks,
Erik
4 more posts and you are able to send private messages (it takes 10 posts)

The alternative is indeed what demge01 said =)



demge01: thanks for the compliments. I'm really just a regular guy who likes to spam a bit on the forums =)
__________________
F30 328i Luxury w/ Mojave metallic, beige interior (timeline)


Note: Many PM me for links to the software needed to code. Please note that I do not have download links to this software. Your best bet is using the search function in the coding thread
svache is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-22-2012, 05:20 PM   #246
Silver F30
New Member
 
Silver F30's Avatar
 
Drives: F30 Sportline
Join Date: Jun 2012
Location: Washington DC

Posts: 17
iTrader: (0)

I have been working on using an ICOM from the dealer I work at. I have tried several different laptops with Windos XP and 7. I have assigned the network the IP address of the ICOM. The laptops see the network but will not read the VO. I have finally given up. THE BOTTOM LINE IS THE ICOM FROM A BMW DEALER WILL NOT WORK!
Silver F30 is offline  
0
Reply With Quote
      06-22-2012, 05:21 PM   #247
Silver F30
New Member
 
Silver F30's Avatar
 
Drives: F30 Sportline
Join Date: Jun 2012
Location: Washington DC

Posts: 17
iTrader: (0)

I now am building up my posts so I can get a cable from Sean.
Silver F30 is offline  
0
Reply With Quote
      06-22-2012, 05:22 PM   #248
Silver F30
New Member
 
Silver F30's Avatar
 
Drives: F30 Sportline
Join Date: Jun 2012
Location: Washington DC

Posts: 17
iTrader: (0)

I heard there was a guy in the Tysons Corner, VA area that is coding cars. Anyone know who that may be?
Silver F30 is offline  
0
Reply With Quote
      06-22-2012, 07:43 PM   #249
Erik.klenke
Enlisted Member
 
Drives: 2012 328i Sportline
Join Date: Jun 2012
Location: Durham, NC

Posts: 32
iTrader: (0)

Thanks. I'll see what I can do about that

Quote:
Originally Posted by svache View Post
4 more posts and you are able to send private messages (it takes 10 posts)

The alternative is indeed what demge01 said =)



demge01: thanks for the compliments. I'm really just a regular guy who likes to spam a bit on the forums =)
Erik.klenke is offline  
0
Reply With Quote
      06-22-2012, 10:36 PM   #250
Frogman
Major
 
Frogman's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: Southern California

Posts: 1,467
iTrader: (0)

Garage List
2012 F30 328i  [4.63]
Quote:
Originally Posted by svache View Post
4 more posts and you are able to send private messages (it takes 10 posts)

The alternative is indeed what demge01 said =)



demge01: thanks for the compliments. I'm really just a regular guy who likes to spam a bit on the forums =)
Then keep the spam coming!


I ended up building my own cable from the opened ended one available on amazon:

http://www.amazon.com/gp/product/B00...ls_o01_s00_i00

Really easy to do. I just used a 510 ohm .25w 2% resistor and spliced a sacrificed cat5 patch cable that had a ground shield on it already; otherwise I would have just crimped a plain RJ45 connector to it.

The cable worked on the first try and I made 3 separate backup copies of the CAF files just to be safe (I come from paranoid side of IT).

It did take me 3 days after first loading the CAF files to get up the courage to actually change stuff on my car. My wife would kill me if I bricked it!

Now that the changes are in, they are really cool and make the car so much better.

Thanks again for your efforts and the efforts of the F10 guys.
Frogman is online now   United_States
0
Reply With Quote
      06-23-2012, 03:36 AM   #251
dtliao
Registered
 
Drives: f10 535xi
Join Date: Jun 2012
Location: Syracuse, NY

Posts: 3
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by svache View Post
FEM_BODY -> 3040 ClMaster -> CLM_TIME_DELAY_BOOTLID
FEM_BODY -> 30D0 RemoteControl -> RC_TIME_DELAY_BOOTLID

Both have as comment "timeout for delayed open control of the bootlid", so it is very well possible this is what you are looking for.

Thanks a lot for looking into that

I'll try to test it this weekend and see how it goes
dtliao is offline  
0
Reply With Quote
      06-24-2012, 12:38 AM   #252
RASHID007
First Lieutenant
 
Drives: 2012 335i Sport Line
Join Date: Mar 2012
Location: Windsor, Ontario, Canada

Posts: 330
iTrader: (0)

svache, thank you so much for all this amazing information!

I just coded my April 2012 build F30. I did all the mods EXCEPT those under FEM_BODY and REM as when I tried to read the coding data I received an error that it could not find the CAFD file. I checked in the psdzdata folders and I see that the required CAFD files are not in there. Does that mean I need a newer psdzdata file than v46.3? If so, where can I get the newest version?

Please and thank you.




Last edited by RASHID007; 06-24-2012 at 12:49 AM.
RASHID007 is offline  
0
Reply With Quote
      06-24-2012, 12:41 AM   #253
jpirelli
Power is nothing without control
 
jpirelli's Avatar
 
Drives: E90 + E92
Join Date: Apr 2009
Location: Southeast/Southwest

Posts: 745
iTrader: (3)

Quick question for the experts.

Do I need to have one copy of the SWE folder inside C:\ESysData\psdzdata and also inside C:\ESysData?

Just wondering since that folder is 14 GB and it seems dumb that the program requires two copies of it within the same scheme of things.

Thanks.
jpirelli is offline  
0
Reply With Quote
      06-24-2012, 01:24 AM   #254
NiVeDh
Major General
 
NiVeDh's Avatar
 
Drives: '08 E90 335i 6MT BSM
Join Date: Apr 2009
Location: Houston, TX & Atlanta, GA

Posts: 7,999
iTrader: (132)

Garage List
Quote:
Originally Posted by jpirelli View Post
Quick question for the experts.

Do I need to have one copy of the SWE folder inside C:\ESysData\psdzdata and also inside C:\ESysData?

Just wondering since that folder is 14 GB and it seems dumb that the program requires two copies of it within the same scheme of things.

Thanks.
Not sure, but I use NTFS symbolic links for situations like these where the programmers were not thinking.

It works for me using the symbolic link as I, too, did not want to have two identical copies of 14 GB. I have not tried it any other way.
NiVeDh is offline   India
0
Reply With Quote
      06-24-2012, 07:00 AM   #255
demge01
Private First Class
 
demge01's Avatar
 
Drives: F30 320ed
Join Date: May 2012
Location: United Kingdom

Posts: 145
iTrader: (0)

Garage List
After doing some successful coding the other day I was going to do dome more today but the ENET cable connection does not seem to be working?

Local area connection 2 "doesnt have a valid IP configuration"

Any ideas?

Edit - working fine now after restating the lap top, switching off wifi etc.
demge01 is offline  
0
Reply With Quote
      06-24-2012, 10:21 AM   #256
NiVeDh
Major General
 
NiVeDh's Avatar
 
Drives: '08 E90 335i 6MT BSM
Join Date: Apr 2009
Location: Houston, TX & Atlanta, GA

Posts: 7,999
iTrader: (132)

Garage List
Quote:
Originally Posted by RASHID007 View Post
svache, thank you so much for all this amazing information!

I just coded my April 2012 build F30. I did all the mods EXCEPT those under FEM_BODY and REM as when I tried to read the coding data I received an error that it could not find the CAFD file. I checked in the psdzdata folders and I see that the required CAFD files are not in there. Does that mean I need a newer psdzdata file than v46.3? If so, where can I get the newest version?

Please and thank you.
Wait for 46.6 to be leaked.
NiVeDh is offline   India
0
Reply With Quote
      06-24-2012, 12:51 PM   #257
RASHID007
First Lieutenant
 
Drives: 2012 335i Sport Line
Join Date: Mar 2012
Location: Windsor, Ontario, Canada

Posts: 330
iTrader: (0)

I was able to find one (cafd_00000794.caf.002_020_029) of the missing CAFD files (from another forum).

Now all I need is: cafd_000007A1_005_018_028

I coded everything I wanted so far. Check out the mirror folding and window up/down from key fob and from long holding the comfort access!



Last edited by RASHID007; 06-24-2012 at 07:55 PM.
RASHID007 is offline  
0
Reply With Quote
      06-24-2012, 01:38 PM   #258
jpirelli
Power is nothing without control
 
jpirelli's Avatar
 
Drives: E90 + E92
Join Date: Apr 2009
Location: Southeast/Southwest

Posts: 745
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by NiVeDh View Post
Not sure, but I use NTFS symbolic links for situations like these where the programmers were not thinking.

It works for me using the symbolic link as I, too, did not want to have two identical copies of 14 GB. I have not tried it any other way.
AWESOME!!!

Thanks bro. It worked. It's stupid to have two copies IMO.

jpirelli is offline  
0
Reply With Quote
      06-24-2012, 04:20 PM   #259
svache
Lieutenant Colonel
 
svache's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Jan 2012
Location: Hawaii

Posts: 1,881
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by jpirelli View Post
Quick question for the experts.

Do I need to have one copy of the SWE folder inside C:\ESysData\psdzdata and also inside C:\ESysData?

Just wondering since that folder is 14 GB and it seems dumb that the program requires two copies of it within the same scheme of things.

Thanks.
I agree, it does seem a bit dumb but I just did it anyways lol. I wasn't sure to which directory of the two the program would look at


Quote:
Originally Posted by demge01 View Post
Edit - working fine now after restating the lap top, switching off wifi etc.
I heard this one before, after people turn their wifi off it usually works again. Kinda weird, my wifi doesn't seem to bother the connection :S



Quote:
Originally Posted by RASHID007 View Post
svache, thank you so much for all this amazing information!

I just coded my April 2012 build F30. I did all the mods EXCEPT those under FEM_BODY and REM as when I tried to read the coding data I received an error that it could not find the CAFD file. I checked in the psdzdata folders and I see that the required CAFD files are not in there. Does that mean I need a newer psdzdata file than v46.3? If so, where can I get the newest version?

Please and thank you.

http://img831.imageshack.us/img831/1804/capture3qq.jpg
http://img443.imageshack.us/img443/7955/capture2u.jpg
http://img72.imageshack.us/img72/116/captureenz.jpg
That's a weird problem.. I'm not exactly sure how that's possible. I doubt it is because of the dataset not being available, it should read the file regardless and if there would be an error, I kind of would expect a different one.. Either way, could you read the i-step number of your car? You can check this by putting your car's profile on an USB stick (by using the port in the glove compartment) and then read the file on a computer with notepad. Somewhere you should be able to read some numbers between these tags: <i-step> </i-step>. This way we can see if it is indeed the dataset or not, I doubt it but just to be sure

edit: well disregard my answer basically.. I just checked with some other people and they too think it might be outdated datafiles. Hopefully the 3.22 version of e-sys and 46.6 datafiles will become available soon. I especially expect problems with the current version once the 2013 cars come out.


Quote:
Originally Posted by RASHID007 View Post
I was able to find one (cafd_00000794.caf.002_020_029) of the missing CAFD files (from another forum).

Now all I need is: cafd_000007A1_005_018_028

I coded everything I wanted so far. Check out the mirror folding and window up/down from key fob and from long holding the comfort access!

(waiting for videos to upload to Youtube then I'll post link)
Just a word of caution: be careful with using CAFD's from other cars on your own car. There's a possibility the CAFD you downloaded does not have all the options enabled that you car may have come with, resulting in a disabled option or error codes (or worse, certain CAFD's contain safety related specifics and if something is changed there, your airbag, for example, could malfunction).



Quote:
Originally Posted by jpirelli View Post
AWESOME!!!

Thanks bro. It worked. It's stupid to have two copies IMO.

I feel dumb lol
__________________
F30 328i Luxury w/ Mojave metallic, beige interior (timeline)


Note: Many PM me for links to the software needed to code. Please note that I do not have download links to this software. Your best bet is using the search function in the coding thread

Last edited by svache; 06-24-2012 at 04:53 PM.
svache is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-24-2012, 05:25 PM   #260
NiVeDh
Major General
 
NiVeDh's Avatar
 
Drives: '08 E90 335i 6MT BSM
Join Date: Apr 2009
Location: Houston, TX & Atlanta, GA

Posts: 7,999
iTrader: (132)

Garage List
Quote:
Originally Posted by jpirelli View Post
AWESOME!!!

Thanks bro. It worked. It's stupid to have two copies IMO.

Glad I could help! I recommend it to everyone, unless you don't mind having two copies of 14 GB worth of files.
NiVeDh is offline   India
0
Reply With Quote
      06-24-2012, 07:56 PM   #261
RASHID007
First Lieutenant
 
Drives: 2012 335i Sport Line
Join Date: Mar 2012
Location: Windsor, Ontario, Canada

Posts: 330
iTrader: (0)

Added videos of coded results so far. Thanks all!
RASHID007 is offline  
0
Reply With Quote
      06-25-2012, 08:19 AM   #262
Quelque
New Member
 
Drives: F30 320iA
Join Date: Jun 2012
Location: NL

Posts: 19
iTrader: (0)

Hi Svache, just wanted to say thank you very much for this! It's so cool to modify stuff using a laptop

I have built my own cable using an existing shielded Ethernet cable (I believe they call it CAT6) and with a 511 Ohm resistor. It is working like a charm, I do not even get the yellow triangle with the Limited Connectivity message.

The other day I coded the ASS and when I have time I will do the rear lights as well. Yesterday I was browsing offline, but could not figure out exactly what to set yet as I have werte=14 instead of off. There is also a separate off section

If there are suckers like me that blow the cigarette lighter fuse... The fuse is under the hood at position 66.

Thanks a lot man!
Quelque is offline   Netherlands
0
Reply With Quote
      06-25-2012, 10:47 PM   #263
johntchow
#beastmodeallday
 
Drives: MW F30 335i
Join Date: May 2009
Location: Irvine, CA

Posts: 104
iTrader: (1)

i finally took the plunge and coded our x3. its pretty much like the f10 cheat sheet. i the only part that was the same as the f30 was the hucic. everything else i was able to get from the f10 cheat sheet. pretty sweet

was able to unlock the dvd in motion, trunk closing with remote, etc.

might need to check the f10 forums though because i wasnt able to figure out how to make the top view mirrors stay on.
__________________
2012 335i ZSL, ZPP, ZPK, ZPS, etc
2012 X3 2.8i ZSP, ZPP, ZTP, ZCV, etc
johntchow is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-26-2012, 09:50 AM   #264
martinf79
Captain
 
martinf79's Avatar
 
Drives: F30 335i M Sport
Join Date: May 2012
Location: Toronto, Canada

Posts: 633
iTrader: (0)

Anyone know of a cheaper place to buy this cable (as Sean apparently is no longer making them), and the site in Serbia (or where ever it is) will run me nearly $80 Canadian (w/ shipping and conversion). $80 for a cable seems a bit steep. Any other options?
__________________

2013 335i ///M-Sport | MPPK ON ORDER | AW | BD Leather | 19 M3 ZCP Wheels | M-Sport Brakes | Adaptive M-Suspension | Variable Sport Steering | Premium Package | Enhanced Bluetooth | Sirius | BMW Apps | Heads Up Display | Speed Limit Info | M Performance Grill | Front/Rear Painted Reflectors | Coded
martinf79 is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Tags
3 series coding, 3 series f30, 3 series f30 coding, 3 series f30 forum, 3 series forum, 3-series forum, 5 series f10 coding, ass, ass disable, auto start stop, auto start stop disable, bmw 3 series coding, bmw 3 series f30, bmw 3 series forum, bmw 3-series f30, bmw 3-series forum, bmw 5 series coding, bmw auto start stop disable, bmw auto start stop disabling, bmw coding, bmw coding directions, bmw coding diy, bmw coding instructions, bmw diy, bmw diy forum, bmw f10 coding, bmw f30, bmw f30 3 series, bmw f30 3-series, bmw f30 coding, bmw f30 forum, coding 3 series, coding f30, coding f30 3 series, disable ass, disable auto start stop, disable bmw auto start stop, disabling auto start stop, disabling bmw auto start stop, f10 5 series coding, f10 coding, f30 3 series, f30 3 series coding, f30 3 series forum, f30 3-series, f30 3-series forum, f30 coding, f30 forum, f30 forums

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:12 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST