F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > 2012-2019 BMW 3 and 4-Series Forums > General F30 3-Series Sedan / F32 4-Series Coupe Forum > Drivetrain malfunction!!!!!
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-04-2012, 12:30 PM   #45
BMWFB02
Major
 
BMWFB02's Avatar
 
Drives: 2013 ///M3 E92 DCT ZCP
Join Date: Aug 2011
Location: The greatest country in the world

Posts: 778
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Fishjr
Quote:
Originally Posted by ONE-77 View Post
Well it happened again while driving in comfort on D. It has nothing to do with Eco pro + SD.
They forgot to add a couple of lines of code. Correct code as follows:


Public void MessWithEnvironmentalMoron() {

If (shiftMonitor == etSportModezWhilstEcoPro) {

/*** Idiot switched shift lever to sport while he is in ecoPro ***/

misFire(rnd(etMaxNoCyls)); /*** scare the bejesus out of this environmentally foolish moron ***/

masterCautionChime();

sleep(60);

misFire(rnd(etMaxNoCyls)); /*** surprise moron again ***/

limpMode(etEnable); /*** punish this half-man-half-idiot with half a car ***/

sleep(Random.Next()); /*** Randomly kickoff script again for being a moron ***/

MessWithEnvironmentalMoron();


}
}
__________________
BMWFB02 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-04-2012, 02:33 PM   #46
BMWrules7
Major
 
Drives: 2011 750Li, Alpine White
Join Date: Mar 2011
Location: Boston Area

Posts: 1,014
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Fishjr
Quote:
Originally Posted by ONE-77 View Post
Well it happened again while driving in comfort on D. It has nothing to do with Eco pro + SD.
They forgot to add a couple of lines of code. Correct code as follows:


Public void MessWithEnvironmentalMoron() {

If (shiftMonitor == etSportModezWhilstEcoPro) {

/*** Idiot switched shift lever to sport while he is in ecoPro ***/

misFire(rnd(etMaxNoCyls)); /*** scare the bejesus out of this environmentally foolish moron ***/

masterCautionChime();

sleep(60);

misFire(rnd(etMaxNoCyls)); /*** surprise moron again ***/

limpMode(etEnable); /*** punish this half-man-half-idiot with half a car ***/

sleep(Random.Next()); /*** Randomly kickoff script again for being a moron ***/

MessWithEnvironmentalMoron();


}
}
Lol! Don't forget locale based tweaks!

# ifdef USA
#include "ASSmodForWhineyBitchs"
# endif
BMWrules7 is offline  
0
Reply With Quote
      12-04-2012, 02:44 PM   #47
Fishjr
New Member
 
Drives: Daily Driver
Join Date: Jul 2012
Location: GA

Posts: 29
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BMWrules7 View Post
Lol! Don't forget locale based tweaks!

# ifdef USA
#include "ASSmodForWhineyBitchs"
# endif
This is awesome! We should be programmers for BMW. I'm sure we could do a pretty good job.... especially with the i-Drive
Fishjr is offline  
0
Reply With Quote
      12-04-2012, 07:20 PM   #48
Elk
Major
 
Drives: 2012 335i
Join Date: Apr 2012
Location: *

Posts: 1,261
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ONE-77 View Post
Well the owners manual and also written on the gas tank that the recommended octane is 89 or higher. So I don't understand how using what's recommended can cause a problem!!??
This nicely covers it.

Nothing you did, nor the octane used, caused the problem.

I hope you get it resolved soon.
Elk is offline  
0
Reply With Quote
      12-05-2012, 08:23 PM   #49
vince88
Private First Class
 
Drives: '13 328i Xdrive Sports
Join Date: Jun 2009
Location: Montreal

Posts: 171
iTrader: (0)

On my 2006 325 and on my 2009 328, both cars actually ended up in limp mode after the switch to manual... I had no clue what it was at first and the dealer simply said it was the switch from D to SD that caused it.

None the less, a big bummer... Good luck!
vince88 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      12-06-2012, 10:08 AM   #50
mocohead
First Lieutenant
 
Drives: 2012 328i (ED)/ 2011 328i (ED)
Join Date: Sep 2010
Location: CA

Posts: 397
iTrader: (0)

OP I know what the manual says...but I offered a theory in an effort to help. Here are the facts: Lower octane means lower resistance to predetonation (if you didn't know this already, google it). When you are in EcoPro the car runs a more lean map to get better economy. So your car runs as lean as possible which puts it as close as possible to the limit of detonation. When you accelerate, the computer senses knock and proactively retards timing and makes the mixture richer. But it can only go so far...if knock is bad enough, the computer will go into a limp mode to prevent damage.

So while you CAN run 89 octane, and under most circumstances it will be ok, your car will be more prone to knock when you do. Personally I would never put 89 octane in a forced induction car. Some do...I would never.

Now if ELK has some facts to show this is rubbish, or that your issue had nothing to do with octane, it would be great to hear them!

Again I am only offering a theory. Unless you get the codes read by the dealer all we can do is speculate. But you can test my theory - run 91 or higher and try to duplicate the fault. Then run a few tanks of 89 and try to duplicate the fault. See what happens.
mocohead is offline  
0
Reply With Quote
      12-06-2012, 10:32 AM   #51
Tsuvoi
Banned
 
Drives: 2013 F30 328i
Join Date: Oct 2012
Location: New York

Posts: 272
iTrader: (0)

I thought BMW said to use premium (91) gas, whatever! Shouldn't make a difference either way.

And "Tier 1" gas is just a scam by a group of select gas distributors to differentiate themselves from the competition. I see marketing still works on some people.
Tsuvoi is offline  
0
Reply With Quote
      12-06-2012, 07:14 PM   #52
Elk
Major
 
Drives: 2012 335i
Join Date: Apr 2012
Location: *

Posts: 1,261
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mocohead View Post
When you are in EcoPro the car runs a more lean map to get better economy. So your car runs as lean as possible which puts it as close as possible to the limit of detonation.
Creative, but untrue. Eco does not run a different A/F map, it merely changes the foot feed response. All modern cars employ an A/F map which minimizes fuel consumption except at WOT where the map goes rich.

As a separate matter, AKI 89 is fine for the engine under all circumstances. Its use does not place the engine on the verge of self-destruction.

Stand back! He's running 89! It will blow any minute!
Elk is offline  
0
Reply With Quote
      12-06-2012, 07:31 PM   #53
BMWFB02
Major
 
BMWFB02's Avatar
 
Drives: 2013 ///M3 E92 DCT ZCP
Join Date: Aug 2011
Location: The greatest country in the world

Posts: 778
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Elk
Quote:
Originally Posted by mocohead View Post
When you are in EcoPro the car runs a more lean map to get better economy. So your car runs as lean as possible which puts it as close as possible to the limit of detonation.
Creative, but untrue. Eco does not run a different A/F map, it merely changes the foot feed response. All modern cars employ an A/F map which minimizes fuel consumption except at WOT where the map goes rich.

As a separate matter, AKI 89 is fine for the engine under all circumstances. Its use does not place the engine on the verge of self-destruction.

Stand back! He's running 89! It will blow any minute!
+1 I ran on 89 on all my bmws in the past in addition to this car, never had any issues with it.
__________________
BMWFB02 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-06-2012, 09:00 PM   #54
TreDirtyFive
Captain
 
Drives: 335i Coupe
Join Date: Jun 2008
Location: Los Angeles, CA

Posts: 907
iTrader: (8)

Happened to me in regular old comfort mode in my 335i cruising on highway at about 65 and mad limp mode. Got off to restart and power was back.. But, I mean, this car has 1200 miles..WTF
__________________
335 F30 MSport: N55.Tech.NAV.+
135 DCT:N55.Prem.Sports.NAV.IPod
X-335 E92: Prem.Sports.NAV.IPod
Audi A3: Sports.Tech.NAV.sways.DP.K2 Coils.Flash.etc
X-67 Baracuda Fastback: DragGears.Sway.etc.
TreDirtyFive is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-07-2012, 09:13 AM   #55
Cisitalia
No fast lane bandits allowed
 
Cisitalia's Avatar
 
Drives: 2009 135i TiAg 6mt M-Sport
Join Date: Sep 2009
Location: Charlotte, NC

Posts: 337
iTrader: (1)

The problem you described reminded me of the time my HPFP was going bad and I just barely limped it to the dealership. Those were bad times.

Any update? Pretty slow response in trouble shooting the problem. Good luck.
Cisitalia is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-07-2012, 11:01 AM   #56
BMWFB02
Major
 
BMWFB02's Avatar
 
Drives: 2013 ///M3 E92 DCT ZCP
Join Date: Aug 2011
Location: The greatest country in the world

Posts: 778
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Cisitalia
The problem you described reminded me of the time my HPFP was going bad and I just barely limped it to the dealership. Those were bad times.

Any update? Pretty slow response in trouble shooting the problem. Good luck.
No updates yet, car still at the dealer
__________________
BMWFB02 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-07-2012, 04:57 PM   #57
BMWFB02
Major
 
BMWFB02's Avatar
 
Drives: 2013 ///M3 E92 DCT ZCP
Join Date: Aug 2011
Location: The greatest country in the world

Posts: 778
iTrader: (0)

Ok they called and said that bmw told them to change the steering system. They replaced the steering system and then they received a call from BMWNA not to change it after they did!! They have to keep the car longer as they said BMW does not want me to drive it now!
__________________
BMWFB02 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-11-2012, 07:59 PM   #58
john08135i
Captain
 
john08135i's Avatar
 
Drives: 2013 M Sport, 2010 bmw S1000RR
Join Date: Oct 2008
Location: Orlando

Posts: 981
iTrader: (0)

Send a message via Yahoo to john08135i
Quote:
Originally Posted by ONE-77 View Post
Ok they called and said that bmw told them to change the steering system. They replaced the steering system and then they received a call from BMWNA not to change it after they did!! They have to keep the car longer as they said BMW does not want me to drive it now!
ANY updates yet??
Attached Images
  
__________________
M Sport Line Estoril Blue
john08135i is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-09-2013, 11:10 AM   #59
F30_M_Sport_Eurovan
Enlisted Member
 
Drives: 2013 328i M Sport
Join Date: Jul 2012
Location: United States

Posts: 46
iTrader: (0)

This morning, I pulled out of the garage, drove about 1 mile, and received a Drivetrain Malfunction warning on my 2013 328i M Sport 8 Speed Auto with 3,500 miles. It went into what felt like limp mode. So, I changed direction and went straight to the dealer (about 4 miles away). While on the way there, I transmitted my problem to BMW via the iDrive system. I did not encounter any problems getting there (except slow throttle of limp mode). I am waiting to hear back from them. No loaners for me so they took me back home to my other car.

I'll let you guys know what I hear about mine.
F30_M_Sport_Eurovan is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-09-2013, 06:22 PM   #60
F30_M_Sport_Eurovan
Enlisted Member
 
Drives: 2013 328i M Sport
Join Date: Jul 2012
Location: United States

Posts: 46
iTrader: (0)

Okay... so they tell me it is the VANOS Solenoid. They also told me this part was not available immediately and "hopefully" will be here in a couple of days. When I asked for a car, they said they are all out of loaners. They will hook me up with a rental car. I told them I didn't spend $50K on a car to drive around in a Chevy.
F30_M_Sport_Eurovan is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-07-2013, 12:08 PM   #61
CiaoCiao
Registered
 
Drives: 2013 328i Sport Manual
Join Date: Feb 2013
Location: Texas

Posts: 3
iTrader: (0)

Unhappy Status?

I'm wondering if there's been a resolution to this issue as the same thing happened to me on Tues during an 800+ mile trip. I stopped for gas after the first 350-mile or so leg (odometer at about 1280 miles), filled up with 93 octane REAL (not ethynol!) gas, and while accelerating back onto the highway my car began doing the rumble/shake thing & I got the same "drive train" and "drive moderately" messages. I believe I was in the process of shifting into 5th when it started.

I immediately left the highway & called BMW via the on-board SOS. They sent a tow truck, which took me to the nearest dealership. After about 3 hours they said they couldn't duplicate the problem and that there was no record of a problem on the car's log, so they couldn't fix a problem that doesn't exist.

Well, it does indeed exist, and in fact, I had felt the "rumble" several times previously while on the highway around home, but very briefly & without the display messages being triggered. The times it happened I'd assumed I'd gone over a rough patch of road...guess I know better now!

I'm a bit concerned since I'll be driving back next week, and the trip involves a lot of driving through long stretches of absolutely nothing. I was fortunate that the problem happened right outside Little Rock, so there was a dealership nearby. It's clearly NOT an octane issue. I was in sport mode, my car's a stick, and I was up-shifting as per normal when entering a highway. And it wasn't cold out; nor was the car cold (obviously). WTF???
CiaoCiao is offline  
0
Reply With Quote
      02-07-2013, 12:53 PM   #62
CiaoCiao
Registered
 
Drives: 2013 328i Sport Manual
Join Date: Feb 2013
Location: Texas

Posts: 3
iTrader: (0)

Lightbulb White Vehicles

Oh, and re the popularity of white vehicles, my guess is it's because businesses usually buy white vehicles for their fleets, then have their corporate graphics added on. So I suspect that skews the numbers.

Of course, I could be wrong.
CiaoCiao is offline  
0
Reply With Quote
      03-27-2013, 12:01 PM   #63
bmisaccurate
Registered
 
Drives: 328
Join Date: Mar 2013
Location: tx

Posts: 1
iTrader: (0)

I started getting yellow "Drivetrain Malfunction: Drive Moderately" alerts on my 328i four weeks after purchase. Imagine my glee. Mine came on upon cranking, and the car went into limp mode temporarily--for about a mile and fortunately on a city street--before driving off as usual. From looking at other threads and forums, this problem is unfortunately somewhat common and not easily corrected.

The dealership has had the car for >2 weeks now. They are saying the VANOS unit will be replaced. At least they gave me a 2013 328i loaner, which has yet to act up. Maybe I can negotiate a trade.
bmisaccurate is offline  
0
Reply With Quote
      04-09-2013, 08:25 PM   #64
Abspara
New Member
 
Drives: 2012 328i
Join Date: Oct 2012
Location: California

Posts: 23
iTrader: (0)

I had this exact problem the other day, so after it occured i called the dealer and limped there to get it taken care of.

A six month old 2012 F30 with less than 4k miles was diagnosed with a broken VANOS actuator.

Two days later it was finally fixed and returned. So far so good but troubling so early.
Abspara is offline  
0
Reply With Quote
      04-12-2013, 09:03 PM   #65
3LionsCT
Registered
 
Drives: 2013 328xi
Join Date: Mar 2013
Location: CT

Posts: 2
iTrader: (0)

I just started my 328xi and got the drive train Malfunction message. The car only has 5K miles on it. However it seemed to drive normally. I'm pretty sure it wasn't in limp mode. I got home and turned the car off and on again and it is still saying drive train malfunction.
I'm calling the dealership in the morning :-(
3LionsCT is offline  
0
Reply With Quote
      04-13-2013, 12:17 AM   #66
inChargeOfIT
First Lieutenant
 
Drives: 2013 335i Sport
Join Date: Dec 2012
Location: Austin, TX

Posts: 323
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BMWrules7 View Post
Lol! Somewhere, lurking in the gear shift monitor program...

If (shiftMonitor == etSportModezWhilstEcoPro) {

/*** Idiot switched shift lever to sport while he is in ecoPro ***/

misFire(rnd(etMaxNoCyls)); /*** scare the bejesus out of this environmentally foolish moron ***/

masterCautionChime();

sleep(60);

misFire(rnd(etMaxNoCyls)); /*** surprise moron again ***/

limpMode(etEnable); /*** punish this half-man-half-idiot with half a car ***/


}
Please refactor to include BMW's default error handling routines :

If ( (shiftMonitor == etSportModezWhilstEcoPro) && ( isNearDealership() == false || isUnderWarranty() == false) ) {
/*** Idiot switched shift lever to sport while he is in ecoPro ***/

misFire(rnd(etMaxNoCyls)); /*** scare the bejesus out of this environmentally foolish moron ***/

masterCautionChime();

sleep(60);

misFire(rnd(etMaxNoCyls)); /*** surprise moron again ***/

limpMode(etEnable); /*** punish this half-man-half-idiot with half a car ***/


}
inChargeOfIT is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:42 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST